Brief 2: “Een straat naar Henk Sneevliet vernoemen zou niet gek zijn.”

In aflevering twee van mijn podcast Brieven aan Aboutaleb een verhandeling over luchtkusjes van een meisje van zestien en over Henk Sneevliet, Tonnus Oosterhoff en de verdozing van het Nederlandse landschap. Kernvraag: hoe verwend is het om poëzie te lezen, als je ook met een busje luiers en slaapzakken naar de Oekraïense grens kunt rijden? Citaat:

‘Ik heb in het digitale Rotterdamse gemeentearchief de geboorteakte van Henk Sneevliet en de trouwakte van zijn ouders opgezocht, waarin niets over Crooswijk staat, en de biografieën die ik van hem vond vertellen hoegenaamd niets over zijn vroege jeugd. Maar ik vind het een mooi idee, dat een van invloedrijkste Nederlanders van de twintigste eeuw hier uit Crooswijk komt. Hier, uit het armoedige buurtje waar ik nu zit, dat nooit anders dan armoedig is geweest.’

Speciaal voor liefhebbers van lange brieven en andere mensen zonder haast. Wie liever leest dan luistert, kan de brief hier terugvinden (leestijd circa 15 minuten).

Je kunt de podcast eenvoudig hier beluisteren, op Spotify of in je favoriete podcast-app (desnoods even de RSS-feed gebruiken).

Vragen, tips en opmerkingen zijn zeer welkom via e-mail. Inschrijven voor mijn nieuwsbrief kan hier.