Duitsland is een ver, vreemd land

Boeken vertalen, dat is: boeken die in taal A verschenen zijn ‘overzetten’ naar taal B. Woord voor woord, zin voor zin. Maar de cultuur vertaal je niet zomaar even mee.

Het is in Nederland het best bekeken Youtube-filmpje van het afgelopen jaar: Jochem Myjer die met een scheve mond en een raar accent een man op het vliegveld van Bonaire nadoet. Misschien hebben die 4,5 miljoen andere kijkers zich ermee vermaakt, ik zag vooral een cabaretier die grappig probeerde te zijn. Ten koste van een ander, leek mij, maar ik heb het filmpje niet uitgekeken, dus ik kan er niet alles over zeggen.

Ook de nummers twee en drie in de Youtube-top 10 interesseerden mij maar matig. Visagist Nikkie Tutorials die uit de kast komt als transgender en blogger Enzo Knol die op de vlucht slaat voor Giel Beelen. Jawel, spanning en sensatie. Of zou de belangstelling voor Nikkie Tutorials zijn ingegeven door verontwaardiging over de discriminatie van transgenders?

De best bekeken video bij onze oosterburen is Corona geht gerade erst los (‘Dit is nog maar het begin van Corona’) van Mai Thi Nguyen-Kim: een wetenschapsjournalist die twintig minuten lang met een uitgestreken gezicht de ernst van de epidemie beschrijft. Een verhaal vol grafieken, tabellen en waarschuwingen. Leuker kunnen we het niet maken, wel duidelijker.

Op nummer twee in de Duitse top 10: een luchtig ingestoken maar loodzwaar uitpakkende beschouwing over geweld tegen vrouwen. Op nummer vier: een monoloog van een uur over het afkalvend vertrouwen in de mainstream media en het gevaar daarvan, eindigend met een vurig moreel appel aan de grote mediaconcerns.

Boeken vertalen, dat is: boeken die in taal A verschenen zijn ‘overzetten’ naar taal B. Woord voor woord, zin voor zin werk je je door een tekst heen. Drie keer, vier keer, vijf keer laat je hem door je handen gaan. Of zes keer, als dat nodig is. Vrije tijd zegt de meeste vertalers weinig. ‘Schat, zullen we wat leuks doen dit weekend?’ – ‘Eh, ik wou eigenlijk nog een keer goed naar hoofdstuk vier kijken.’

Anderhalf jaar geleden vertaalde ik een boek van de bekende Duitse Youtuber Mai Thi Nguyen-Kim. Ja, die mevrouw van die spreekbeurt over corona. In Duitsland is ze een sensatie. Of ze het heeft over fluoride in tandpasta, racisme, de vrijheid van meningsuiting of zoetstoffen in frisdrank – haar kijkcijfers gaan altijd door het dak.

Dat haar eerste boek in Duitsland een knaller van een bestseller werd en dat de belangstelling in Nederland, eh…, beperkt bleef, is misschien niet heel verrassend. Bij de buren is ‘Mai’ niet van het scherm te slaan, bij ons zijn de boeken van Jochem Myjer bestsellers.

Je kunt vertalen tot je ogen erbij dichtvallen en je kunt weekends en vakanties opofferen tot je vertalingen even mooi en meeslepend zijn als de originelen. Maar waar je als vertaler betrekkelijk weinig invloed op hebt, is dat het land waar jij zo van houdt een ander land is dan Nederland. In mijn geval: een land waar luchtigheid andere vormen aanneemt.

Soms denk ik dat ik stiekem een Duitser ben. De Duitse Youtube-hits zijn schaamteloos diepgravend, het Duitse brood smaakt beter, de Duitse steden voelen meer als thuis en de Duitse vrouwen… Nee, dat hou ik voor mezelf. Alleen het Duitse cabaret is nog even een dingetje.

Als je de scheikunde van (o.m.) scheten, tandpasta en je telefoonaccu interessant vindt, kan ik je Een kwestie van chemie van Mai Thi Nguyen-Kim van harte aanbevelen. De grapjes zijn wat braaf, maar het is een onderhoudend boek en ik heb het volgens mij in sprankelend, toegankelijk Nederlands vertaald. Maar wees gewaarschuwd: het blijft een boek uit een ver, vreemd land.

PS.

De oplettende lezer zag dat ik de nummer drie in de Duitse Youtube-top 10 oversloeg. Ik dacht: hm, een beautyvlogger die een rondleiding geeft door haar huis. Veel te on-Duits, veel te oppervlakkig. Maar bij nader inzien is het misschien het meest Duitse filmpje uit de top 10. Ik kan me tenminste geen enkele Nederlandse vlogger in zo’n galmend betonpaleis voorstellen.


Op de hoogte blijven van mijn blog? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.